Natuurschoon

Tussen Nietap en Roden in Noord-Drenthe ligt een uniek natuurgebied. Een historisch bos dat door vele omwonenden wordt gekoesterd en beschermd. Er groeien vele soorten planten en in het voorjaar ligt er een wit tapijt van bosanemonen. Wandelpaden slingeren door het gebied, zij leiden u langs de ecologisch beheerde weilanden, die eveneens tot het Natuurschoon behoren. Vogels krijgen er de tijd hun eieren uit te broeden.

In het bos zijn allerlei bijzondere plekken te vinden. Verscholen tussen het groen ligt een romantische ronde vijver waar gele plomp en waterlelie bloeien. Midden in het gebied ligt 'het Vagevuur', een mooie pingoruïne. Vroeger werd hier veen gestoken. Stobben uit dit vennetje bleken bij onderzoek ruim 8000 jaar oud te zijn.

In het gebied werkten vroeger de Cisterciënzer monniken van klooster Aduard vanuit de buitenplaats 'Die Helle'. Later maakte Caspar van Ewsum de buitenhof en het latere Huize Ter Heijl tot één van de 18 havezates van Drenthe. Na 1853 viel het gebied uiteen en werd Huize Ter Heijl afgebroken, maar de sporen van deze geschiedenis zijn nog op allerlei plekken te zien. Onderstaande kaart geeft een aardige indicatie van de eigendommen van de vereniging.

0