De Ronde Vijver is een van de meest toonaangevende cultuurhistorische plekken in het Natuurschoon bos. De vijver is in de beginjaren van de vereniging Natuurschoon gegraven als goudvissenvijver. Het graafwerk werd verricht door Abraham 'Bram' Melissen, destijds wonende aan de Vagevuurselaan 10 en later aan de Scheperij 2. Bram stond te boek als landbouwer maar was daarnaast min of meer zelfstandig loonwerker. Een andere bron van inkomsten voor Bram was het drekmennen. In 1930 is hij begonnen om de drek en aanverwante artikelen, zoals as, twee keer per week bij de mensen in Terheijl, Nietap en Leek op te halen. De drek werd gestort in een gat achter 'Bella Vista', Vagevuurselaan 4.

De vijver paste goed in het parkachtige landschapsideaal van rond 1930. Compleet met idyllische paadjes en rustieke bruggetjes. Netjes, aangeharkt en geschikt voor een wandelingetje op zondag. Op de bodem lag wit zand. Het bruggetje had een eenvoudige leuning, vermoedelijk van berkenstammetjes.

In 2018 is de Ronde Vijver in het kader van een aantal grootschalige projecten grondig aangepakt. De vijver is uitgebaggerd tot op de oorspronkelijke bodem. De wortelstokken van de waterlelies die uit de vijver zijn verwijderd zijn later weer terug geplaatst. Het verzakte bruggetje is hersteld, de waterhuishouding op orde gebracht. In de aan- en afvoersloot zijn nieuwe dammetjes aangelegd. Het prikkeldraad rond de vijver is vervangen door een prachtig houten hek.

Doordat er een aantal bomen rond de vijver is verwijderd kan er meer licht toetreden tot de vijver.