Er zijn verscheidene boekjes en andere publicaties waarin Natuurschoon en de omgeving (Terheijl) aan bod komen. Omdat we regelmatig vragen krijgen over de geschiedenis van onze vereniging en de omgeving geven we met plezier een lijstje van ons bekende publicaties waarin Natuurschoon en Terheijl aan bod komen. Aanvullingen zijn van harte welkom!

Op stap met de monniken

Boekje - Op stap met de MonnikenBoekje - Op stap met de MonnikenIn het boekje 'Op stap met de monniken' wordt een prachtige wandeling beschreven die je op speelse manier mee neemt door het bijzondere landschap én de geschiedenis van Natuurschoon en Terheijl. De bijna zeven kilometer lange wandeling voert via onverharde paden door het Natuurschoonbos en langs de es en weides van Terheijl. In dit gebied bestierden monniken en lekenbroeders van het Cisterciënzer klooster Aduard in de 15e en 16e eeuw een welvarende uithof. Aan de hand van het verhaal over de jonge monnik Sigurt worden we meegenomen naar de tijd rond het jaar 1500, en komen meer te weten over de historie, cultuur en natuur van Terheijl. Aan de hand van de route wordt beschreven wat er in de streek gebeurde en wat daar nog van te zien is. Het boekje bevat een routebeschrijving en een losse wandelkaart met wetenswaardigheden. Wie het wil hebben moet er naar speuren; het was tot juni 2023 voor € 7,50 te koop bij de reguliere boekhandel maar de voorraad is op. Zoek er naar op rommelmarkten of marktplaats. Het heeft ISBN-nummer 978-90-77989-86-9.

Gids Terheijl

De 'Gids Terheijl' is een kleinschalige uitgave in eigen beheer van het kunstenaarscollectief van 'allemansgoed Terheijl'. Hier en daar is het nog wel te vinden bij de lokale antiquariaten en boekhandels, maar voor leden en bezoekers van ons gebied stellen we met plezier de PDF beschikbaar van de Gids Terheijl en de daarvan afgeleide Mini Veldgids Terheijl.

Terheijl, een parel in de kop van Drenthe (de landschapsbiografie)

In dit boekje wordt beschreven hoe en waar op Terheijl, op het eerste gezicht een doorsnee plattelandsgehucht in de kop van Drenthe, geconcentreerd op een klein oppervlak, de sporen van bijna een half miljoen jaar bodemvorming en van duizenden jaren menselijke inspanning te vinden zijn. De overblijfselen van meerdere ijstijden, van middeleeuwse kerkgeschiedenis, van grootschalige commerciële activiteiten zijn slechts enkele aspecten die in het landschap van Terheijl verborgen liggen. Dit boekje is verkrijgbaar bij uitgeverij Servo, voor € 15,-.

De rijke Historie van Nietap en Terheijl

Rond de plek waar eens de eenvoudige herberg 'De Nijentap' stond, is in de loop der eeuwen een dorp verrezen van zo'n duizend inwoners. In 1993 vierde de bevolking het driehonderdjarig bestaan van Nietap, zoals het dorp tegenwoordig heet. De presentatie van een jubileumboek was een onderdeel van de vele festiviteiten. Het is een historische beschrijving met fotomateriaal over 300 jaar Nietap. 

Dit boek is misschien nog te krijgen (tweedehands) bij Daan Nijman in Roden. Of anders op de rommelmarkt van 'De Flint'. Veel van de inhoud van dit boek staat integraal op de website (WiKi) van de Buurtschap Nietap-Terheijl. De rijke historie van Nietap en Terheijl, een uniek grensgebied. Uitgeverij Servo, Bunne. ISBN 90-71918-90-4.

Mijn Streek

Zeer lezenswaardig tot slot (en lekker samengevat in één bladzijde) is het artikel uit de serie 'Mijn Streek' van het Dagblad van het Noorden over De Uithof Terheijl, Hel of Paradijs? van zaterdag 21 april 2018.