10-05-2014 - Deze regenachtige ochtend in Mei hebben we allerlei klusjes rond de Hertenweide uitgevoerd. Wat resterende slootjes schonen, kleinschalig snoeiwerk, resterende stormschade opruimen, wat opruim werk bij ronde vijver, en dergelijke. We hebben ook nog een begin gemaakt met het opruimen van het takhout van de in verband met essentaksterfte gekapte essen.

     

Essensterfte

Nederland leek lang de dans te ontspringen, maar inmiddels zijn ook hier steeds meer essen aangetast door de essensterfte, ook wel essentak- of essenscheutsterfte genoemd. In Groningen, waar de ziekte Nederland binnenkwam, blijkt inmiddels meer dan de helft van de essen te zijn aangetast. De essentaksterfte wordt veroorzaakt door de Chalara fraxinea, een schimmelsoort, en treft vooral de gewone en de smalbladige es. De meeste bomen hebben geen schijn van kans tegen de schimmel. Ervaring uit het buitenland leert dat slechts 10 tot 30 procent van de essen resistent lijkt te zijn. Er is (nog) geen enkele remedie tegen de essentaksterfte.  Onderzoekers verwachten dat de es goeddeels uit het straat- en bosbeeld zal verdwijnen.

Symptomen van zieke essen zijn verkleuring en afsterven van de bast. Door gebrek aan sap sterven ook twijgen en takken af. Een groot deel van deze bomen zal helemaal afsterven. Saneren is noodzakelijk en urgent als de veiligheid in het geding is. Uitbrekende takken kunnen een gevaar vormen, zeker langs de provinciale en gemeentelijke wegen. In ons bos stond er een rij besmette essen achter de voormalige boswachterswoning. Deze moesten vanwege het gevaar van steeds meer en grotere vallende takken geruimd worden.