De Eikenprocessierups is ondertussen een bekend fenomeen in onze omgeving. De rups heeft de afgelopen jaren geprofiteerd van veranderingen in het klimaat. Zachte winters en een droog voorjaar stimuleren de groei van populatie.

Het is ons niet bekend of er eikenprocessierupsen in ons bos zitten. We hebben tot nu toe geen meldingen ontvangen of ze ergens gezien. Maar het is een bos met vele lanen en paden en er staan voldoende eiken, dus het kan zomaar zo zijn. Gelukkig hebben we een vrij gemende bomenopstand, geen monocultuur van alleen maar eiken, dus dat helpt een beetje...

Vroeg of laat zullen de rupsen ook ons bos aan doen. Mocht je de rupsen ergens aantreffen, meld het ons dan gerust. Net zoals we graag meldingen krijgen van andere zaken in ons bos die overlast veroorzaken of gevaar opleveren. Op voorhand zijn we niet van plan de rupsen te bestrijden. Dat doen we liever niet omdat dit nadelige effecten kan hebben op andere (insecten)soorten. Bovendien zijn de rupsen ook voedsel voor veel vogels; ze staan ondertussen op het menu van de spreeuw, kauw, kool- en pimpelmees. Ze zijn op die manier onderdeel van de kringloop in de natuur. Die kringloop (b)lijkt de dit moment wat uit balans geslagen. Hopelijk vind de natuur snel een nieuw evenwicht of een nieuwe natuurlijke vijand die de rups de das om doet. Wanneer er sprake is van veel overlast kunnen we paden en wegen natuurlijk wel afsluiten of een waarschuwing ophangen. Dus, meldt ons eventuele overlast!