17-05-2020 - De afgelopen weken zijn overal op Terheijl de zogenaamde 'Veldpaaltjes' geplaatst. Ze zijn herkenbaar aan de duidelijke markering 'aT', van allemansgoed Terheijl. Ze geven duiding aan het landschap. Een landschap ‘lezen’ is namenlijk niet zo makkelijk, zeker niet zonder kennis van de verschillende grondsoorten, terwijl die wel bepalend zijn voor zowel de natuurlijke flora als voor het gebruik van het landschap. Langs de voor fietsers en wandelaars begaanbare wegen en paden zijn de Veldpaaltjes als een soort leestekens in het landschap geplaatst. De palen laten zien welke grondsoort daar in de bodem ligt. Een keramiek kop verwijst naar klei, een glazen kop naar de fijnere dekzanden, een betonnen kop naar het grovere smeltwaterzand. Alles is gemaakt met de materialen uit de bodem op de plek waar het paaltje staat. Alle palen zijn genummerd en vormen zo een geologisch grid waarmee je je in het gebied kunt oriënteren.

Een tochtje lang een aantal paaltjes maakt duidelijk dat Terheijl zich kenmerkt door uitzonderlijke geologische kwaliteiten. Op weinig plekken in Nederland komen zoveel verschillende bodemsoorten zo dicht op elkaar voor: potkleischollen, dekzandwelvingen- en koppen, smeltwaterdalen en keileemruggen wisselen elkaar af. Deze ‘bodemschatten’ hebben door de eeuwen heen geleid tot een heel divers gebruik van de grond. Op een aantal nauwkeurig bepaalde ijkpunten hebben de kunstenaars bodemmonsters genomen. Ieder monster is voorzien van een merkteken; de zogenaamde aT-nummering (aT = allemansgoed Terheijl). Op bijgaande kaartje vind je deze nummers terug.

Er zijn al veel paaltjes geplaatst langs het assenkruis van Terheijl. De rest ligt klaar voor plaatsing in een depot langs het fietspaadje vanuit de Vijfde Verloting naar de Scheperij.

Meer informatie over de veldpaaltjes en de kunstenaars die ze gemaakt hebben staat op allemansgoedterheijl.nl.