31-03-21 - De bosanemoontjes in Natuurschoonbos staan vol in bloei! Het prachtige weer van gister en vandaag heeft de anemoontjes vol in bloei getrokken. Het is zeer de moeite waard om er een wandelingetje voor te gaan maken! 

Voor het bestuur en de vrijwilligers van onze vereniging is dit hét signaal dat het nieuwe seizoen er aan komt. De natte winterklussen liggen achter ons, de sloten lopen weer leeg, het 'droge' werk komt er aan. Wat licht snoeiwerk, hekken repareren, paden herstellen, het labyrint schonen, schilderwerk....  Veel leuker dan sloten baggeren!! Normaal gesproken is dit ook de tijd van de ALV, maar dat zit er voorlopig niet in. Niet 'analoog' in ieder geval...

De bosanemoon is één van de meest in het oog springende plantjes die het Natuurschoonbos rijk is. En waar we trots op zijn. Het is niet voor niets dat de bosanemoon zijn plek in het logo van de vereniging heeft gekregen! Maak gauw een wandeling langs deze bloemenpracht, want het is helaas zo weer voorbij.

De bosanemoon is een vroegbloeier waar we van eind maart tot begin mei kunnen genieten. Zodra de bladeren aan de bomen komen en het zonlicht de bodem niet meer bereikt zijn de bloemen uitgebloeid en verwelken de bladeren. De blaadjes zorgen door middel van het zonlicht ervoor dat wortelstokken van de anemoon worden gevuld met voedingstoffen. Met deze voedingstoffen kunnen ze het volgende voorjaar weer groeien en bloeien.

De bosanemoon die in het Natuurschoonbos het meest voorkomt is de "normale bosanemoon" met enkele witte bloemen. Er zijn ook bosanemonen die geel of blauw/paars van kleur zijn. De bosanemoon is familie van het speenkruid. Grote bedden met bosanemonen zijn te vinden langs de randen van het Natuurschoonbos. Met name aan de kant van de parkeerplaats aan de Vagevuurselaan zijn ze in grote getale te vinden. Ook ter hoogte van het hertenhok zijn ze vanaf het fietspad goed te zien.

Wil je nog genieten van dit prachtige stervormige plantje kom ze dan bewonderen in het Natuurschoonbos zolang het nog kan. Over een paar weken zijn ze weer verdwenen en zullen we tot het nieuwe voorjaar moeten wachten.