Bij veel bezoekers van ons bos leeft een ongelukkig misverstand over klimop (Hedera) in de bomen: het zou schadelijk zijn, neemt licht weg, belast de boom en parasiteert.... Het tegendeel is waar! Klimop beschermt bomen tegen zonnebrand en verdamping. Het is geen concurrent voor water en voedingsstoffen en vormt geen grote belasting voor een boom.

Een gezonde boom heeft geen enkele last van de kronkelende lianen rond zijn stam. Een boom houdt de groei van Klimop makkelijk bij en zal het extra gewicht en de windbelasting compenseren met de groei van wat extra steunhout. De bladerrijke kroon van een boom blijft ver buiten het bereik van de tentakels van de Klimop.

Klimop maakt het bos aantrekkelijk voor insecten en vogels. Op een kale stam is nauwelijks dierlijk leven te vinden. Klimop rond de stam biedt een schuilplek én voedsel aan insecten en vogels. Een boom met klimop zit daardoor vol leven. Zelfs ‘s winters, als andere planten hun bladeren verloren hebben. En in de lente is het een perfecte plaats om een veilig nest te bouwen!

De bloesem van de plant verschijnt pas in het najaar. Klimop is dan ook een van de laatste planten in het seizoen waarvan insecten nog voedsel kunnen halen. Op zonnige dagen in oktober en november kan het een levendige drukte rondom een boom met klimop zijn, als allerlei bijtjes er de nectar halen. Voor vogels die op najaarstrek zijn is het een bron van eiwitten met alle insecten die er in zitten.

Na de bloei verschijnen er kleine, zwarte bessen aan de klimop. Die zijn pas eind februari of begin maart rijp en vormen dan een waar feestmaal voor bessen etende vogels als merels, lijsters, mussen, houtduiven, spreeuwen, zwartkoppen en vinken. En dat in een periode dat vruchten in de natuur erg schaars zijn!

De feiten nog eens op een rijtje:
1. Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren
2. Klimop vormt geen statische belasting voor de boom
3. Klimop is geen lichtconcurrent in de kroon
4. Klimop is geen concurrent voor water of voedingsstoffen
5. Klimop is geen parasiet

Door alle voordelen van klimop ontstaat een grote variatie aan dierlijk leven in ons bos. Variatie die wij koesteren. Laat de klimop dus met rust.