Bosanemonen in NatuurschoonBosanemonen in Natuurschoon

25-03-19 - Van verschillende kanten werden we getipt dat de Anemoontjes in Natuurschoonbos weer beginnen te bloeien! Voor het bestuur en de vrijwilligers is dit elk jaar weer het signaal dat het nieuwe seizoen er aan komt, én de ALV! ;-) De natte winterklussen liggen achter ons en het droge werk komt er aan. Wat licht snoeiwerk, paden herstellen, schilderwerk....  Veel leuker dan sloten baggeren!! 

Het bosanemoontje is één van de meest in het oog springende plantjes die het Natuurschoonbos rijk is. En waar we trots op zijn. Het is niet voor niets dat de bosanemoon zijn plek in het logo van de Vereniging heeft gekregen! Maak vooral gauw een wandeling langs de bloemenpracht, want het is helaas zo weer voorbij.

De bosanemoon is een vroegbloeier waar we van eind maart tot begin mei kunnen genieten. Zodra de bladeren aan de bomen komen en het zonlicht de bodem niet meer bereikt zijn de bloemen uitgebloeid en verwelken de bladeren. De blaadjes zorgen door middel van het zonlicht ervoor dat wortelstokken van de anemoon worden gevuld met voedingstoffen. Met deze voedingstoffen kunnen ze het volgende voorjaar weer groeien en bloeien.

De bosanemoon die in het Natuurschoonbos het meest voorkomt is de "normale bosanemoon" met enkele witte bloemen. Er zijn ook bosanemonen die geel of blauw/paars van kleur zijn. De bosanemoon is familie van het speenkruid. Grote bedden met bosanemonen zijn te vinden langs de randen van het Natuurschoonbos. Met name aan de kant van de parkeerplaats aan de Vagevuurselaan zijn ze in grote getale te vinden. Ook ter hoogte van het hertenhok zijn ze vanaf het fietspad goed te zien.

Wil je nog genieten van dit prachtige stervormige plantje kom ze dan bewonderen in het Natuurschoonbos zolang het nog kan. Over enkele weken zijn ze weer verdwenen en zullen we tot het nieuwe voorjaar moeten wachten.