De Ronde Vijver is een van de meest toonaangevende cultuurhistorische plekken in het Natuurschoon bos. De vijver is in de beginjaren van de Vereniging gegraven als goudvissenvijver. De vijver paste goed in het parkachtige landschapsideaal van die tijd. Compleet met idyllische paadjes en rustieke bruggetjes. Netjes, aangeharkt en geschikt voor een wandelingetje op zondag. Op de bodem lag wit zand. Het bruggetje had een eenvoudige leuning, vermoedelijk van berkenstammetjes.

Er zitten nu geen goudvissen meer in de vijver (dat is ook niet van deze tijd), het bruggetje is verzakt en heeft geen leuning meer. De vijver is behoorlijk gevuld met resten van ingevallen blad. 's Zomers staat de vijver vaak droog. De vijver geeft de laatste jaren een beeld van vergane glorie.

De bomen rond de vijver zijn ondertussen zo hoog geworden dat de vijver onvoldoende licht krijgt om tot een gezonde waterkwaliteit te komen. Er kan te weinig licht toetreden tot de vijver. Door de vele overhangende takken waait er bovendien ieder najaar veel blad in de vijver. Er staan half verzakte bankjes rond de vijver. Het prikkeldraad rond de vijver draagt niet echt bij aan de uitstraling van de vijver.

De laatste jaren is de parkachtige uitstraling van de Ronde Vijver behoorlijk verloren gegaan. Het is de moeite waard om een beetje van de oude luister te herstellen en van het geheel weer een aantrekkelijke plek maken.

Aanpak

De vijver zal worden uitgebaggerd tot op de oorspronkelijke bodem. De wortelstokken van de waterlelies uit de vijver worden verwijderd om deze later weer terug te kunnen plaatsen.

Het verzakte bruggetje zal worden hersteld, de waterhuishouding op orde gebracht. In de aan- en afvoersloot zullen nieuwe dammetjes worden aangelegd. Het prikkeldraad rond de vijver zal vervangen worden door een houten hek. 

De bomen rond de vijver zullen worden gesnoeid. Door bomen te verwijderen kan meer licht toetreden tot de vijver. De gehele rand van de vijver zal worden vrijgezet van bomen. Mogelijk moet er in het aangrenzende bos ook nog gedund worden. Welke bomen moeten wijken zal in aanwezigheid van geïnteresseerde leden (de bomengroep) door het bestuur bepaald worden. De paden rondom de vijver worden verbeterd door er woudzand op aan te brengen. Het pad ten noorden van de vijver zal worden verbeterd door er woudzand op aan te brengen. De sterk overhangende rododendrons zullen terug gesnoeid worden zodat het pad weer vrij komt en beter te onderhouden is.

[Bijgewerkt 16-01-2018]