We geven hier graag een paar voorbeelden van in het verleden uitgevoerde werkzaamheden.

Snoei- en Baggerwerk!

Zaterdag 8 februari hebben we het nodige snoei- en baggerwerk op de Maatlanden uitgevoerd. Langs het fietspad en in de rand van de naastliggende sloot viel heel wat te snoeien, en er lag een haast weldadige hoeveelheid blad en bagger in de sloten die er hoognodig uit moest! We hebben genoten van deze klus! De laan waar het fietspad in ligt ziet er aan 'onze' kant weer goed verzorgd uit, en we hebben vele kubieke meters aan overtollig water het bos uit gewerkt door de slootjes even goed te ontstoppen. Verschillende duikers zijn doorgeprikt en/of doorgespoeld zodat het water weer vrij baan heeft. Tussen de bedrijven door werden we door Siny op koffie, chocolademelk en lekkere baksels getrakteerd. Heerlijk!

Lekker zaag- en snoeiwerk!

De frisse ochtend van zaterdag 11 januari bood een uitgelezen kans op lekker zaag- en snoeiwerk in het bos. De groep tweede-zaterdag-van-de-maand vrijwilligers van Natuurschoon is daarom uitgebreid aan het snoeien geweest in het bosje langs het fietspad. Ook niet onbelangrijk; er werd goed voor de inwendige mens gezorgd! De koffie, chocomelk en appelcake gingen er in als koek! Het resultaat van het werk is er naar; de sloot is mooi vrij gemaakt, allerlei stobben netjes afgezet, het dode hout weggezaagd... Al met al een grondige opfrisbeurt en een goede begin van het weekend!

Maaien, knippen en andere klusjes

14-12-2019 - Vandaag, op de maandelijkse boswerkdag, waren Robin en Peter voor het eerst present met de bosmaaier! Met deze gemotoriseerde krachten hopen we het onderhoud aan de lanen en de randen van weilanden een stuk beter, wat vaker en zelf (en dus goedkoper) uit te kunnen voeren. De eerste experimenten zijn een succes; vooral rond en achter de nieuw aangeplante eiken hebben deze maaiers hun werk uitstekend gedaan! Met de rest van de groep (we waren met een man/vrouw of tien!) hebben we allerlei ander snoei en knipwerk gedaan waar afgelopen zomer niet gemaaid kon worden. Zo is het achterstallige werk weer ingelopen. Nadat Siny ons met koffie en chocolademelk van nieuwe energie voorzien had hebben Gerard en Klaas allemaal overbodig prikkeldraad weggewerkt, hebben Jannes, Ben en Wim de losse planken van het vlonderpad vast gezet en hebben Jan en Frans het oude prikkeldraad rond de Duiventoren opgeruimd en samen met Tjerk nieuwe paaltjes in de grond geslagen en wit geschilderd. Goed gewerkt allemaal!

Het is herfst, dus snoeiwerk!

12-10-2019 - Er komt nog niet veel blad van de bomen, maar deze zaterdag was toch goed te merken dat het herfst is; de dag begon met dikke miezer! Dit hield een groep van stoere boswerkers gelukkig niet tegen om aan het snoeien te gaan. Her en der zijn namelijk allemaal lanen waar de ondergroei al weer begint uit te lopen na de grondige snoei acties van afgelopen jaar. We zitten er boven op om dit binnen de perken te houden! Deze keer was het laantje parallel aan het fietspad in het 'voorste bos' aan de beurt. Zoals je kan zien kan je met acht man in een ochtend veel werk verzetten. De laan is over de gehele lengte afgezet en zelfs het naastliggende bosvak is zodanig bijgewerkt dat alle over de sloot hangende takkenboel weggewerkt is. Dat maakt het uithalen van de sloot, ergens de komende maanden, een stuk makkelijker! Zo'n ochtend werken in het bos geeft veel voldoening. We hebben veel gedaan, het was gezellig, en de koffie werd uitstekend verzorgd door Siny, dus wat willen we nog meer!?

Rondje Vagevuur

14-09-2019 - Vandaag hebben we allerlei werkzaamheden rond het Vagevuur uitgevoerd. Het was heerlijk weer dus het werk was bepaald geen straf. De grasrand aan de zuidkant is vrij gezet van weer opschietende bosjes, het nieuwe vlonderpad is ontdaan van bramen en andere woekeraars en er zijn weer wat doorkijkjes naar het water gemaakt. Verder is ook de Japanse duizendknoop weer een slag toegebracht. Wie het leuk vindt om die woekeraar te verdelgen mag zich melden!!

Dank aan alle harde werkers!!!

Labyrint gepoetst

Het was al weken hoogst nodig om het labyrint een stevige poetsbeurt te geven, dus met de naderende fietsvierdaagse die van Roden naar Nietap door Natuurschoon trok en de 'kids' die op hun fietstocht het labyrint aan zouden doen hadden we voldoende motivatie (en stok achter de deur) om even stevig aan het werk te gaan. Na uren rondjes rijden met de onkruidbrander in het pad weer goed zichtbaar. De resterende onkruiden (voornamelijk weegbree) zal de komende dagen wel de geest geven...

Japanse Duizendknoop

Afgelopen zaterdag 13 juli hebben we onder andere de Japanse Duizendknoop bestreden in ons bos. In de berm van de laan naar de camping stond een bosje wat zich aardig aan het uitbreiden was... Als je Internet mag geloven (https://bestrijdingduizendknoop.nl) staan we voor een heilloze klus, maar misschien krijgen we het er met voortdurende aandacht onder. We hebben de duizendknoop met wortel en tak bestreden en alle resten naar het grof vuil afgevoerd.
Verder is er lekker wat gewoon snoeiwerk uitgevoerd en hebben we het twee maanden geleden vernielde bankje bij het Vagevuur terug geplaatst. Jan en Karel hebben dat weer helemaal hersteld!

Verzorging nieuwe aanplant

Vandaag hebben we de nodige zorg besteed aan de nieuwe aanplant op de Toutenburgsingel. Om overwoekering van het jonge pootgoed met bramen en kamperfoelie te voorkomen hebben we gewapend met snoeischaren en grasscharen een grondige knipbeurt uitgevoerd. Bijkomend voordeel is dat we als goedwillende hobbyisten alle struiken leren kennen die karakteristiek zijn voor onze omgeving, zoals Tweestijlige Meidoorn, Sleedoorn, Honsdsroos, Zwarte Vlier, Gelderse Roos, Wilde Lijsterbes en Kardinaalsmuts. De vlier stond al mooi in bloei!!

Na deze klus is er nog een grondige bramen-knip actie in het dwaalbosje uitgevoerd, is er allerlei prikkeldraad rommel opgeruimd en is het projectbord uit de duivenweide gehaald. De projecten zijn immers afgelopen!

Puin ruimen

11-05-2019 - Wat een prachtige dag voor een klus in het bos! Vandaag hebben we met 11 boswerkers de Toutenburgsingel opgeruimd. Heel veel puin geruimd, plastic geraapt, stukken ijzer verzameld. Verbazingwekkend wat je altijd weer vindt! Verder oude paaltjes (waar ooit bordjes aan hingen) uitgegraven, snoeiwerk uitgevoerd, een oud bankje opgeruimd. Het bankje van het Vagevuur ter reparatie naar Karel en Jan gebracht. Fantastisch dat we zo veel werk voor elkaar gekregen hebben! Dank aan de noeste werkers!

Snoeiwerk langs rand weide

11-03-19 - Met vereende krachten konden we afgelopen weekend nog net voor het broedseizoen een snoeiklus rond een weide bij de kruising fietspad/Toutenburgsingel af maken. Of in ieder geval voor zo ver als nu nodig. De opbouw van de paasbult op Poolswijk bood een mooie gelegenheid om van de omvangrijke bult takken af te komen. We kregen prima hulp bij deze klus van Denley, die voor school zijn steentje aan het goede doel moest bijdragen! Hij heeft zich werkelijk kranig geweerd!

Het is de bedoeling dat de rand van de weide om de drie/vier jaar voor een gedeelte afgezet gaat worden zodat er een mooie opbouw in ouder en jong hout gaat ontstaan.

Schonen en snoeien

Het was vandaag, 9 februari, een heerlijke dag om slootjes te schonen en wat snoeiwerk uit te voeren. Behoorlijk winderig, dat wel, maar droog en niet koud. Bosweer dus! De slootjes in de noord-west hoek van het bos zijn geschoond. Veel water stond er niet in, de droogte van afgelopen jaar doet zich kennelijk nog gelden. In de bosvakken die als heel nat bekend staan kunnen we op dit moment nog gewoon lopen. Wat ook mee speelt is het goede onderhoud van de afgelopen jaren; grote verstoppingen komen al jaren niet meer voor. Langs de sloten is wat klein snoeiwerk uitgevoerd maar de hoofdmoot van het werk van deze dag lag langs de Zwarte Ryth. Het noordelijke deel van dit illustere watertje lag nog vol takken en stronken van eerdere werkzaamheden, en slecht afgezetten stobben maakten het geheel er niet fraaier op.... 

We hebben lekker gewerkt. Bij de koffie scheen zelfs de zon! En het eindresultaat mag er wezen. Volgens ons ligt dit 'verzonnen beekje' er weer mooi bij!

Snoei- en opruimwerk uitgevoerd!

Op de hopeloos natte ochtend van zaterdag 12 januari zijn we met een grote groep vrijwilligers enthousiast aan het werk gegaan op de Maatlanden. En wat een succes! Een groot bosvak naast het noordelijke pad is helemaal ontdaan van alle restanten van het grootschalige vel- en snoeiwerk van afgelopen zomer en bijna alle struikjes en opschot zijn netjes bij de grond afgezet. Alle takken zijn op mooie rillen gezet. Ook de rand van het bos is danig uitgedund zodat er vanaf het pad en het bankje ter plaatse weer ver over de landerijen uitgekeken kan worden.

Alle enthousiasme ten spijt hebben we ons uiteindelijk wel laten verjagen door de regen. Gelukkig was de klus toen al af en mochten we moe en voldaan naar huis!

Snoeiwerk rond Duivenweide

Zaterdag 13 oktober hebben de vrijwilligers allerlei snoeiwerk rond de Duivenweide, de weide met de duiventil, uitgevoerd. Robin was met zijn motorzaag aanwezig om het dikkere opschot een kopje kleiner te maken. De nieuwe zaagvaardigheids bewijzen renderen meteen! Door de gemotoriseerde zagers kunnen we veel meer werk aan in veel minder tijd. Het resultaat mag er wezen! Door deze werkzaamheden zijn de sloten weer goed te schonen, en blijft het uitzicht over de weides behouden. Zin om mee te helpen? Meldt je aan als vrijwilliger!

Opruimen snoeihout

De vrijwilligers van Natuurschoon hebben afgelopen zaterdag 6 oktober een grandioze opruimactie gehouden in het Voorste Bos. De snoeiwerkzaamheden waren daar al afgerond, maar het en der waren nog takken en andere restanten achter gebleven in het bos. Puur natuur, en dus niet zo erg, maar wel rommelig. Alle restanten van het snoeiwerk zijn verzameld. Deze worden eerdaags afgevoerd en tot snippers vermalen.

Opruimen Ronde Vijver

De eerste klus van de vrijwillige boswerkers op 8 september was het opruimen van de Ronde Vijver. We waren met maar een klein groepje, maar genoeg om de paden en randen van de Ronde vijver helemaal netjes te maken. We hebben vele tientallen boompjes en bramen uit de grond getrokken, stammen en takken versleept en het geheel zo netjes mogelijk gemaakt. Geniet er van!

Uitgeprikt!

Het groepje zaterdagse vrijwilligers heeft op 9 juni, in vies druilerig weer, het prikkeldraad rond de Ronde Vijver verwijderd. Als het onderhoud aan de vijver uitgevoerd is (de vijver wordt tot op de oorspronkelijk bodem uitgebaggerd en de walkanten worden hersteld) komt er een houten afrastering (slietwerk) op de wal rond de vijver te staan. Zoiets als er honderd jaar geleden ook stond.

Onkruid branden

Afgelopen zaterdag 12 mei hebben we een nieuwe methode uitgeprobeerd om het onkruid in het labyrint te bestrijden. We willen het achterstallig onderhoud natuurlijk niet weer zo ver op laten lopen dat er over een paar jaar weer serieus afplagwerk nodig is... En we willen ook noooit meer op de knieën liggen te wieden. Als experiment hebben we een onkruid brander gehuurd. Daarmee is al het resterende onkruid in het labyrint 'aangefruit'. Het verlept dan en gaat dood. Na een paar keer herhalen zullen ook de wortels wel bezwijken en zijn we van een boel werk af. Dat is tenminste het idee. 

Het eerste resultaat ziet er zeer veelbelovend uit. Het werk is dan ook zeer grondig aangepakt. Geen sprietje is aan de vlam ontsnapt. Over een paar weken gaan we op herhaling, en dan in de zomer nog een keer.

Parallel aan het branden zijn ook de laatste restanten gras afgeplagd en is er in de omgeving veel klein snoeiwerk gedaan. Het was weer een productieve ochtend!

Labyrint opgegraven!

De groep zaterdag-ochtend vrijwilligers heeft vandaag fantastisch werk geleverd in het labyrint! Met man en macht is er gewerkt om het labyrint aan de vergetelheid te ontrukken. Het was dan ook wel aan deze grondige schoonmaakbeurt toe. Op verschillende plekken konden hele plaggen gras van de paadjes af gestoken worden, vooral langs de buitenrand. Om een beetje vaart in de werkzaamheden te krijgen was weer een borstel machine gehuurd. Maar zo'n machine moet natuurlijk wel rond geduwd worden; een zware klus voor een man of twee/drie, bij toerbeurt. Voor de rest van de groep bood het labyrint genoeg schep, hark, borstel en wroet-werk om ons een lange ochtend bezig te houden!

We zijn natuurlijk heel benieuwd wat er de komende weken uit de modder tevoorschijn komt, maar de vooruitzichten zijn goed. Een beetje zon er op en af en toe harken en borstelen, en dan over een paar weken met de onkruidbrander er over - wij hebben er vertrouwen in dat er straks weer een prachtig (zichtbaar) labyrint ligt! Wil je een keertje mee helpen aan deze klus? Geef je op, bel 06 54366783 om je aan te melden!

NL Doet Natuurschoon

Afgelopen zaterdag 10 maart viel onze vaste zaterdag-klusdag samen met de landelijke actie NL Doet. Een mooie gelegenheid om samen met een groep vrijwilligers die zich via de NL Doet website aangemeld heeft het nodige snoeiwerk uit te voeren langs het fietspad in het 'voorste bos'. We hebben alle gesnoeide takken en boompjes in een takkenril verwerkt. Voor vogels en kleine zoogdieren biedt een takkenril een goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid. Amfibieën en reptielen vinden er een lekker plekje om te overwinteren, en heel veel insecten maken gebruik van de beschermende takkenril om te schuilen. Er is de hele ochtend hard aangepoot en het is leuk om te zien hoe veel werk er dan verzet kan worden!

Door de strook begroeiing onder de eiken helemaal af te zetten komt deze oude bomenrij weer mooi in het zicht! Natuurlijk was er halverwege de ochtend koffie, thee en chocolademelk voor het werkvolk. Toen we rond een uur of twaalf huiswaarts togen togen konden moe maar voldaan terugkijken op deze geslaagde klus! Jens, Jan, Reinder, Menno, Loni & Erwin -  bedankt voor jullie bijdrage aan het onderhoud van ons bos. Als het naar meer smaakt zijn jullie van harte welkom, een volgende tweede-zaterdag-van-de-maand!

Afronding snoeiwerk Vagevuur

In vervolg op de werkzaamheden van gister werd er vandaag weer op het Vagevuur gewerkt. Met behulp van een paar lange steigerplanken van Meindert Snip konden ook de takken in het dunne ijs langs de waterkant bereikt worden. Als ware evenwichtskunstenaars wisten we zo ook de laatste opschietende takken weg te snoeien.

Kijk eens naar het resultaat van het snoeiwerk. Allerlei kleine takken hebben we op het eiland achter gelaten voor de vogels. Er is zelfs een lading vers gemaaid riet als nestmateriaal van de wal naar het eiland gesleept. Al snel namen de eerste vreemde vogels hun intrek op het eiland!! Het was er naar verluid prima toeven in de steeds warmer wordende zon! (Ondertussen begon het ijs steeds meer te kraken!) Karel kreeg vandaag hulp van Tiddens bij het maaien van het riet zodat ook dat klusje aan het eind van de ochtend helemaal klaar was. Complimenten! Het waren twee zeer succesvol verlopen ochtenden. We hebben met z'n allen heel hard gewerkt en iedereen mag met veel voldoening op deze klus terug kijken!