We geven hier graag een paar voorbeelden van in het verleden uitgevoerde werkzaamheden. We hebben een grote groep van enthousiaste vrijwilligers die allemaal regelmatig helpen in het bos. Lijkt het je leuk om ook mee te helpen? Schroom niet en meld je aan. Een keertje kijken kan altijd, en als het bevalt heb je er een leuke en nuttige activiteit bij!

Onderhoud Parkeerplaats

08-06-2024 - Vandaag was een prima dag voor allerlei onderhoud aan de parkeerplaats aan de Vagevuurselaan. De beukenhaag is gesnoeid, de gaten in de verharding gevuld, de leuning van het bruggetje gerepareerd, alle randen netjes gemaaid. Volgens ons ziet het er weer prima uit! Zo'n klus geeft voldoening!

Met de restjes granulaat hebben we ook nog even wat gaten in de Toutenburgsingel gedicht. Kleine moeite groot plezier dachten we, Peter.

Verregend klusje? Nee hoor!

11/11/2023 - Vandaag hebben we een stuk van de rand van het bos langs de Vagevuurselaan afgezet. Dat geeft een mooi kijkje het bos in, maar het geeft ook de jonge beuken langs de weg de gelegenheid om mooi uit te groeien. Bovendien kan de gemeente de sloot dan weer eens goed uithalen. Door wat meer licht, lucht en afwatering zal het het pad door het bosje hopelijk een beetje meer afdrogen.

Het was wel een erg regenachtige dag! Alle buien die ons volgens de radar zouden moeten missen kregen we vol over ons heen... En het bos is al zo nat van de overvloedige regen van de afgelopen maand; de bosvakken, paden en slootjes staan vol water! Het was dus een natte, kleddernatte bedoeling, maar dat drukte de pret niet. Integendeel; het was echt weer eens een klus om met voldoening op terug te kijken!

Natuurwerk(dag) in Natuurschoon

04-11-2023 - Op zaterdag 4 november 2023 was in heel Nederland de jaarlijkse Natuurwerkdag, een evenement dat bekend staat als de grootste vrijwilligersactie in het groen. Onze vereniging deed ook weer mee. Met een grote groep enthousiaste vrijwilligers, buurtgenoten en natuurliefhebbers gingen we deze ochtend samen aan de slag. En we hebben een prachtig resultaat bereikt. We hebben weer een deel van de Toutenburgsingel bevrijd van de overdadige ondergroei, met het doel dat bomen weer in volle glorie kunnen schitteren en de recent aangeplante meidoorn, sleedoorn, hondsroos, (bos)vlier en andere ecologisch interessante planten de kans krijgen om zich beter te ontwikkelen. Deze inspanningen dragen niet alleen bij aan het herstel, maar ook aan het behoud van de biodiversiteit in dit gebied. Tevens hebben we hierdoor meer zicht gecreëerd op het betoverende Vagevuur - dat is mooi meegenomen toch?! Het oog wil immers ook wat!

Tijdens de pauze hebben we genoten van koffie, thee, limonade en lekkernijen, wat hernieuwde energie gaf om het werk verder voort te zetten. Hartelijk dank Siny voor deze inspanningen, het smaakte iedereen goed! Na de pauze hebben we de gesnoeide takken zorgvuldig verwerkt tot takkenrillen, waardoor vogels, kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen en insecten waardevolle nest- en schuilplaatsen krijgen. Aan het eind van de ochtend ging iedereen moe maar voldaan weer naar huis. Volgend jaar weer? Volgend jaar weer!

Lekker snoeiwerk!

14-10-2023 - Aan het begin van de herfst is er in Natuurschoon altijd lekker veel te doen! Veel snoeiwerk vooral. Deze keer hebben we een kleine boomwal afgezet. Echt zo'n klusje waar we steeds na een jaar of vier, vijf weer terug komen. De takken hebben we in een mooie ril verwerkt. Zo komen we van het hout af, en het vormt een mooie schuilplaats voor allerlei kruipend gespuis.

Productief dagje in het bos!

10-06-20923 - Het was vandaag een zeer productieve dag in het bos! Er is een nieuw "Welkom in Natuurschoon" bordje langs het fietspad gezet, een gesloopt bankje (..) opgeruimd, gaten in de paden gevuld, gesnoeid en véél gras gemaaid langs het fietspaadje op de Toutenburgsingel zodat het weer een genot is om daar langs te fietsen. En tussen de bedrijven door gingen al ons vrijwillige motorzagers vandaag op cursus "Veiligheid en onderhoud van de Motorkettingzaag"!

Weet je trouwens wat de huisregels zijn in het bos? Lees ze maar eens na!

Slootjes en Snoeiwerk

2023-02-11 - Op deze tweede-zaterdag-van-de-maand hebben we de sloten van ons pas verworven stukje bos en weiland bij de Toutenburgsingel vrij gemaakt van blokkades en opschot. We hadden een behoorlijke kluif aan alle struiken, bramen en pollen gras die langs en in de sloot groeiden... Gelukkig was het al een klein beetje voorjaar en de koffie met de baksels van Siny maakten ook veel goed!

Natte Waterwerken!

14-01-2023 - Vandaag werd er door een grote groep (18 personen!) in het bos gewerkt. Op het menu stond het uithalen van de nodige sloten en het snoeien van de struiken op de oevers. 

Verder zijn de verschillende duikers onder de paden weer eens lekker doorgepord. De koffie en lekkere koek van Siny die we nuttigden in het oude Hertenhok was een hele opsteker in het natte weer! Zo was het al met al een goed begin van het weekend.

Geslaagde Natuurwerkdag

06/11/22 - Afgelopen weekend werd door heel Nederland de Natuurwerkdag georganiseerd. In Natuurschoon gingen we snoeiwerk uitvoeren langs de Toutenburgsingel. Grote bosages aan Hazelaars en Elzen zijn bij de grond afgezet zodat allerlei interessantere struiken en bodembedekkers weer meer kans krijgen. Een deel van de gesnoeide takken is in een enorme takkenril verwerkt, de rest voeren we op een later moment af. Het was boven verwachting mooi weer en in combinatie met de grote hoeveelheid werk die verricht is ging iedereen zeer voldaan huiswaarts. Ter herinnering aan deze succesvolle actie kreeg iedereen van Landschapsbeheer Drenthe (LBD) een plantje mee voor in de tuin. LBD zorgt al sinds jaar en dag voor het gereedschap dat we bij onze klussen in Natuurschoon gebruiken!

Allerlei snoeiwerk

10/09/22 - Vandaag deden we allerlei snoeiwerk rond de Natuurschoonweide. Er werd gesnoeid langs het pad achter boswachterswoning, in de laan naar de Meester Posthumabank en rond de Duivenweide. Het was heerlijk weer voor deze klus, en het resultaat mag er wezen!! Complimenten aan Siny voor de weer voortreffelijk verzorgde koffiepauze!

Snoeiwerk en boompalen

11/06/22 - Deze zonnige zaterdag bood een prima gelegenheid voor kleinschalig snoeiwerk op en rond de Natuurschoonweide. Ergens in komende zomer zullen de ruige delen van de weide weer gemaaid worden. Om te voorkomen dat de vele opgeschoten struikjes en boompjes roet in het eten gooien hale we de meeste weg. Opvallend (en nog steeds goed te zien!) is hoeveel eikjes er aan de oostkant van de weide zijn ontsproten. Honderden, duizenden! Terwijl het op de weide steeds warmer en warmer werd, was een andere ploeg bezig om op de Toutenburgsingel nieuwe boompalen bij de enkele jaren geleden aangepote eiken te vervangen. Een groot aantal palen was zo verrot dat ze de bomen totaal geen steun meer boden, of deze zelfs naar beneden trokken!

Bramen plukken groot succes!

26-02-2022 - Verenigingen Natuurschoon Nietap en IVN Westerkwartier eo. kijken met veel plezier en voldoening terug op de grote bramen actie die vandaag gehouden is. Vrijwilligers uit beide verenigingen sloegen de handen ineen om de woekerende uitbreiding van Zwarte Braam in Natuurschoonbos een halt toe te roepen. Door deze braam op een paar specifieke plekken met wortel en tak te verwijderen komen bijzondere planten als de boszegge, heelkruid, bosmuur en natuurlijk de bosanemoontjes die op de potklei in Nietap en Terheijl zo goed groeien niet verder in de verdrukking.

Onder leiding van de ervaren natuurgidsen van IVN werden de braamstruiken precies daar verwijderd waar dit het meeste rendement zal geven. De braam in het gehele bos uitroeien is onhaalbaar, maar op kleine stukjes bos kan er op deze manier toch veel bereikt worden. Natuurschoon zorgde natuurlijk voor de nodige koffie met heerlijke koek en cake. Moeder natuur zorgde voor een heerlijk zonnige ochtend. Zo werden het nuttige en het aangename weer eens goed met elkaar gecombineerd!

Slootjes schonen en snoeiwerk....

12-02-2022 - Zoals vaker in deze tijd van het jaar stond ook deze zaterdag het water weer centraal bij het vrijwilligerswerk. Met nog wat vorst van de afgelopen nacht in de grond en een mooi klein zonnetje erbij zijn we aan de slag gegaan op de Maatlanden. De afwatering rondom de twee weilanden in het bos (de grote en de kleine Maatlanden) had wat liefde en aandacht nodig en die heeft het ook gekregen! Met z'n twaalven zijn we aan de slag gegaan met het uithalen van de duikers die de slootjes met elkaar verbinden, het verwijderen van dikke lagen bladeren en planten uit de sloten en daar waar nodig het nodige snoeiwerk om de sloten goed te kunnen onderhouden. Het moment dat je dan het water weer ziet en hoort stromen geeft voldoening genoeg om nog nét even dat ene slootje extra erbij te pakken terwijl de spieren eigenlijk wat anders zeggen.

Verder hebben aan het einde van de ochtend David nog geholpen met het monteren van een fonkelnieuwe zitbank vlak bij het Vagevuur (de pingo in het midden van het bos). Daar wordt een heel mooi nieuw rustpunt met een supermooi uitzicht over de weilanden gemaakt, we kunnen niet wachten om het eindresultaat aan den lijve te ondervinden. Nog leuk om te vermelden is dat er in de ochtend op Radio Noord een live interview is uitgezonden over ons vrijwilligerswerk! Zeker de moeite van het terugluisteren waard! (Vergeet niet het geluid aan te zetten!)

Waterwerken en bladerboeltje....

08-01-2022 - Deze zaterdag stond er, naast het bladruimen bij de Ronde Vijver, een klus op het programma waar de meeste 'jongetjes' onder onze vrijwilligers erg naar uit kijken; het schonen van slootjes! Zwaar werk, al die natte kledders van blad en modder uit de sloot trekken, maar wat heerlijk als daarna al het overtollige water het bos uit dendert! Er zijn weinig klusjes in het bos die zo veel voldoening geven! Deze keer waren we aan het werk in de slootjes in de buurt van het Hertenhok; langs de Natuurschoonweide en richting het bosvak bij de camping. Heel veel water dat al weken vrij stil in het bos staat te soppen is door deze klus in beweging gekomen. Een beetje water is prima voor het bos, maar de bomen moeten niet maanden in de nattigheid staan... Bij de Ronde Vijver hebben Yvonne en Jan ondertussen het blad geruimd. Het ziet er daar nu weer prima verzorgd uit! Al met al een prima ochtend in het bos, met als kers op de taart de koffie met zelfgebakken cake van Siny - een goed begin van het weekend!

Heerlijke snoeidag!

11-12-2021 - Deze heerlijke snoeidag begon met vorst in de lucht en een winters zonnetje boven het Vagevuur. Met een behoorlijke groep vrijwilligers zijn we aan het werk geweest in het laantje en enkele paadjes rond het Vagevuur. Zo houden we de laantjes vrij van ondergroei, de paden vrij van allerlei overhangende takken, en kunnen we er in het voorjaar de bramen weer eens maaien, voor wat het waard is. Halverwege de ochtend kwam Siny langs met de koffie en haar heerlijke baksels. Dat ging er in als koek!

Ondertussen werd er elders ook nog een wat dikkere boom geveld, en hebben we de omgevallen boom bij de Ronde Vijver opgeruimd. Een productief ochtendje dus!

Herfst - bosonderhoud

13-11-2021 - Op deze wat saaie herfstdag was het toch prima weer om het werk van afgelopen Natuurwerkdag af te maken. Er werd dus weer het nodige zaag- en snoeiwerk uitgevoerd langs de oude eikenrij in het bos langs het fietspad bij de afslag naar De Flint. Alle gesnoeide takken en boompjes zijn weer in de takkenril verwerkt. Met de werkzaamheden van vandaag kwam deze klus waar we al in 2018 mee begonnen tot z'n eind! In de eerder al bewerkte gedeelten is goed te zien hoe een grote verscheidenheid aan struikjes en andere planten de kans grijpt om tot ontwikkeling te komen. De oude gedeelten van de ril zijn al helemaal verteerd en tonen een grote verscheidenheid aan dierlijk leven; allerlei torretjes en andere beestjes vinden er een plekkie. In dit bosvak blijft overigens onderhoud nodig, al was het maar om een deel van alle spontaan omvallende essen op te ruimen. Moe maar voldaan waren we allemaal weer ruim voor de lunch thuis!

Natuurwerkdag 2021

8-11-2021 - Afgelopen zaterdag was weer de landelijke Natuurwerkdag. In Natuurschoon hebben we snoeiwerk uitgevoerd langs de oude eikenrij bij het fietspad naar De Flint. Alle gesnoeide takken en boompjes zijn in een takkenril verwerkt. Het was een heerlijke klus; best lekker weer en vele handen maakten licht werk. En de motorzaag van Robin hielp natuurlijk ook!

Leuk om te zien hoe we 's ochtends in een verwilderde braam- en brandnetel kluwen aan het werk gingen, en aan het begin van de middag een mooie takkenril achter lieten!

Water en modder!

30-10-2021 - Snert weer vandaag, maar prima om een lekkere modderklus te doen! We hebben op allerlei plekken in het bos de modderige plekken in de paden uitgegraven en gevuld met woudzand. Spelen met zand en water is altijd leuk, ook bij regen ;-)  We kregen fantastische hulp van Tiddens met zijn trekkertje! Anders kon de Toyota wel eens het onderspit gedelfd hebben!

Klusjes op de Toutenburgsingel

Heerlijk weer voor een klus in het bos! Vanmorgen hebben we de nodige kniepaaltjes op de Toutenburgsingel vervangen. De nieuwe eikjes zijn zo weer goed beschermd tegen de voortrazende grasmaaiers! Meteen ook een handvol dode eikjes uitgegraven. Zo ziet de laan er weer verzorgd uit!

Allerlei onderhoud

18-09-2021 - We zijn begonnen met allerlei onderhoudsklussen in Natuurschoon. Het snoeien van de ondergroei in de lanen, het herstel van slechte (modderige) plekken in paden, slootjes uithalen, prikkeldraad (en paaltjes) verwijderen, en zo ook het herstel van de gaten en kale plekken in de Toutenburgsingel. Daarbij is ook de parkeerplaats uitgewied, zodat daar weer wat beter geparkeerd kan worden. Zo maken we ons bos steeds een beetje mooier!

Lekker Snoeien!

11-09-2021 - Op een van de eerste reguliere werkochtenden van het nieuwe seizoen zijn we begonnen met het snoeiwerk in de lanen van het bos. In de lanen wordt de ondergroei zo laag mogelijk gehouden. Met het lekkere nazomerweer en de grote groep vrijwilligers is dit helemaal geen vervelende klus! Even gezellig koffie drinken met de zelfgebakken traktatie van Siny hoort er natuurlijk ook bij. Volgende maand maken we dit laantje af, en maken we een start met een volgende laan.