Vrijwilligersnieuws

Er wordt door onze leden heel veel fantastisch werk in het Natuurschoon bos gedaan. Werk wat we zonder al deze behulpzame handen nooit voor elkaar zouden krijgen! Al met al zijn er voor de vereniging zo'n 30 vrijwilligers in het bos actief. Een groep van ongeveer 8 personen ruimt bij toerbeurt al het zwerfvuil langs de paden op, en een groep van ongeveer 15 personen werkt één keer per maand een ochtend in het bos. Verder zijn er een aantal vrijwilligers die in kleinere groepjes en vrij zelfstandig timmer-, schilder- en andere klusjes uitvoeren. In onderstaande archief geven we een overzicht van al dit werk.

10-06-20923 - Het was vandaag een zeer productieve dag in het bos! Er is een nieuw "Welkom in Natuurschoon" bordje langs het fietspad gezet, een gesloopt bankje (..) opgeruimd, gaten in de paden gevuld, gesnoeid en véél gras gemaaid langs het fietspaadje op de Toutenburgsingel zodat het weer een genot is om daar langs te fietsen. En tussen de bedrijven door gingen al ons vrijwillige motorzagers vandaag op cursus "Veiligheid en onderhoud van de Motorkettingzaag"!

Weet je trouwens wat de huisregels zijn in het bos? Lees ze maar eens na!

2023-02-11 - Op deze tweede-zaterdag-van-de-maand hebben we de sloten van ons pas verworven stukje bos en weiland bij de Toutenburgsingel vrij gemaakt van blokkades en opschot. We hadden een behoorlijke kluif aan alle struiken, bramen en pollen gras die langs en in de sloot groeiden... Gelukkig was het al een klein beetje voorjaar en de koffie met de baksels van Siny maakten ook veel goed!

14-01-2023 - Vandaag werd er door een grote groep (18 personen!) in het bos gewerkt. Op het menu stond het uithalen van de nodige sloten en het snoeien van de struiken op de oevers. 

Verder zijn de verschillende duikers onder de paden weer eens lekker doorgepord. De koffie en lekkere koek van Siny die we nuttigden in het oude Hertenhok was een hele opsteker in het natte weer! Zo was het al met al een goed begin van het weekend.

06/11/22 - Afgelopen weekend werd door heel Nederland de Natuurwerkdag georganiseerd. In Natuurschoon gingen we snoeiwerk uitvoeren langs de Toutenburgsingel. Grote bosages aan Hazelaars en Elzen zijn bij de grond afgezet zodat allerlei interessantere struiken en bodembedekkers weer meer kans krijgen. Een deel van de gesnoeide takken is in een enorme takkenril verwerkt, de rest voeren we op een later moment af. Het was boven verwachting mooi weer en in combinatie met de grote hoeveelheid werk die verricht is ging iedereen zeer voldaan huiswaarts. Ter herinnering aan deze succesvolle actie kreeg iedereen van Landschapsbeheer Drenthe (LBD) een plantje mee voor in de tuin. LBD zorgt al sinds jaar en dag voor het gereedschap dat we bij onze klussen in Natuurschoon gebruiken!

10/09/22 - Vandaag deden we allerlei snoeiwerk rond de Natuurschoonweide. Er werd gesnoeid langs het pad achter boswachterswoning, in de laan naar de Meester Posthumabank en rond de Duivenweide. Het was heerlijk weer voor deze klus, en het resultaat mag er wezen!! Complimenten aan Siny voor de weer voortreffelijk verzorgde koffiepauze!

11/06/22 - Deze zonnige zaterdag bood een prima gelegenheid voor kleinschalig snoeiwerk op en rond de Natuurschoonweide. Ergens in komende zomer zullen de ruige delen van de weide weer gemaaid worden. Om te voorkomen dat de vele opgeschoten struikjes en boompjes roet in het eten gooien hale we de meeste weg. Opvallend (en nog steeds goed te zien!) is hoeveel eikjes er aan de oostkant van de weide zijn ontsproten. Honderden, duizenden! Terwijl het op de weide steeds warmer en warmer werd, was een andere ploeg bezig om op de Toutenburgsingel nieuwe boompalen bij de enkele jaren geleden aangepote eiken te vervangen. Een groot aantal palen was zo verrot dat ze de bomen totaal geen steun meer boden, of deze zelfs naar beneden trokken!

26-02-2022 - Verenigingen Natuurschoon Nietap en IVN Westerkwartier eo. kijken met veel plezier en voldoening terug op de grote bramen actie die vandaag gehouden is. Vrijwilligers uit beide verenigingen sloegen de handen ineen om de woekerende uitbreiding van Zwarte Braam in Natuurschoonbos een halt toe te roepen. Door deze braam op een paar specifieke plekken met wortel en tak te verwijderen komen bijzondere planten als de boszegge, heelkruid, bosmuur en natuurlijk de bosanemoontjes die op de potklei in Nietap en Terheijl zo goed groeien niet verder in de verdrukking.

Onder leiding van de ervaren natuurgidsen van IVN werden de braamstruiken precies daar verwijderd waar dit het meeste rendement zal geven. De braam in het gehele bos uitroeien is onhaalbaar, maar op kleine stukjes bos kan er op deze manier toch veel bereikt worden. Natuurschoon zorgde natuurlijk voor de nodige koffie met heerlijke koek en cake. Moeder natuur zorgde voor een heerlijk zonnige ochtend. Zo werden het nuttige en het aangename weer eens goed met elkaar gecombineerd!